dimecres, 4 de febrer del 2009

Preguntes per al joc sobre La passió d'Alexandra.


Entre els mesos de gener i abril, la novel·la La passió d’Alexandra participa en un joc al voltant del bookcrossing que es farà a molt instituts de Catalunya.

Per participar-hi, els alumnes han d’organitzar-se en grups amb els seus professors i cada grup respondre una de les preguntes que afegeixo a sota.

Anirem desvetllant més detalls d’aquest joc en breu.

Mentrestant, us deixo les preguntes. Són set, però cada classe ha de triar-ne cinc...

1. Alejandra Pizarnik va viure a París durant la seva joventut. Allà
es va fer molt amiga d’un altre gran escriptor argentí, Júlio Cortázar. Cortázar va correspon-dre a aquesta amistat fent de l’Alejandra la protagonista de la seva millor novel·la. Quina és aquesta novel·la i amb quin nom l’esmenta a ella?

2. La filosofia del bookcrossing és alliberar llibres en algun lloc perquè altres persones els trobin. ¿Com i on va néixer aquest moviment i quins són els seus objectius?

3. La protagonista de la novel·la La passió d’Alexandra sent que la lectura
d’Alejandra Pizarnik pot canviar la seva manera d’entendre la vida. Segons la teva opinió, quins són els elements que hi troba la protagonista, a les poesies de la Pizarnik, i que tant la trasbalsen?

4. Dins la paraula «A B O S T A» hi ha contingut el cognom d’un escriptor argentí, de nom Ernesto. Aquest va escriure una novel·la en la qual el nom de la protagonista també és Alejandra. Quin és el nom complet de l’escriptor i quina la novel·la?

5. Per sobre d’orígens diferents i de cultures que poc tenen a veure l’una amb l’altra, les protagonistes, l’Alexandra (ucraïnesa) i la seva amiga i companya de curs, l’Eva (argentina), comparteixen el gust per la literatura. Desenvolupa de manera molt breu per què et sembla que és així i acaba sent un factor d’apropament entre elles.

6. Els poemes de l’Alejandra Pizarnik són d’una gran intensitat i l’autora se serveix de metàfores per transmetre totes aquelles sensacions per a les quals no en té prou amb les paraules. Escolliu el poema que us agradi més del llibre i reflexioneu a l’entorn de la metàfora que us sembli més suggeridora.

7. A la pàgina 25 del llibre hi surt la cantant de pop Björk. Digues quina nacionalitat té aquesta cantant i en quin any va veure la llum la cançó “Homogenic”.

(A la fotografia, la cantant Björk)